Menu Close

Eva Louhivuorelle Jyväskylä on erityinen paikka esiintyä

”No, jos maiskuttamiseni ei haittaa sua”, vastaa Eva & Manu -duon Eva Louhivuori hymyillen Tanssisali Lutakon yläkerran baarin puolella, kun kysyn, eikö hän halua syödä rauhassa loppuun ennen haastattelua. Duon on tarkoitus nousta Lutakon lavalle kahden tunnin kuluttua, mutta yltyvä jännitys ei näy päälle päin Evasta. Muusikon haarukoidessa kiusaustaan puolittaisessa risti-istunnassa pöydän ääressä aloitan kysymällä miten hän päätyi muusikoksi.

Musiikki oli luonnollinen valinta

Kaikki Evan neljästä sisaruksesta – Eva mukaan lukien – halusivat jo pieninä muusikoiksi. ”Olemme usein ihmetelleet mitä äiti on mahtanut veteemme sekoittaa, kun kaikille uravalinta on ollut niin luonteva”, Eva naurahtaa.

Aivan suorinta tietä Eva ei kuitenkaan muusikoksi päätynyt. Teini-iässä hän kävi läpi kapinavaiheen: suunnitteli uraa lääketieteen parissa ja haki yläasteen jälkeen sosiaali- ja terveysalalle opiskelemaan, mutta innostus ei kestänyt kauaa. Paluun musiikin pariin viimeisteli se tosiasia, ettei Eva voinut sietää verta. ”Nautin musan tekemisestä ja sen osaan parhaiten, mutta pitihän sitä jotain muuta kokeilla edes ajatuksen tasolla”, Eva muistelee.

Jazz, pop vai rock?

Evan muusikkosisaruksista jokainen on suuntautunut hieman eri genreen: veljet Olavi ja Jorma Kalevi sekä pikkusisko Hilkka viihtyvät jazzin puolella. Isosisko Aino taas on kotonaan klassisen musiikin maailmassa. Evan valitsema tie pop-muusikoksi ei ollut yksioikoinen.

”Perheemme melko marginaalinen musiikkimaku ja hippimuusikkopiirit, joissa Cygnaeus-lukioaikoinani hengasin, loivat oman paineensa. Kesti pitkään ennen kuin uskalsin myöntää itselleni ja muille pitäväni pop-musiikista todella paljon”, Eva kertoo.

”Perheemme tuki on kuitenkin aina ollut vahva ja yhteishenki hyvä. Voisin ihan yhtä hyvin tehdä punkia tai rockia, ihan mitä vain, ja kaikki olisivat siitä ihan fiiliksissä”, Eva naurahtaa.

Eva ei halua oman musiikkinsa kuulostavan massapopille, vaan toivoo, että siitä löytyisi jotain omaperäistä. Yksi esimerkki tästä omaperäisyydestä onkin Evan suutrumpestin taidot, joita hän keikoilla esittelee.

Viimeiset neljä vuotta Eva on tehnyt musiikkia ranskalaisen poikaystävänsä Emmanuel “Manu” Leudicin kanssa. Kaksikko tapasi opiskellessaan Bostonissa Berklee College of Musicissa. Vuonna 2010 tuore pariskunta muutti takaisin Eurooppaan ja löysi itsensä pian kiertämästä maanosaa pakettiautolla. Reissun päältä duo julkaisi joka viikko uuden biisin YouTubessa. Matkan aikana syntyneistä biisi-ideoista muotoutui lopulta myös debyyttilevy, vuonna 2012 julkaistu Eva & Manu. Illan keikka on osa duon uuden Cinnamon Hearts –levyn julkkarikiertuetta.

Eva-Manu_Lutakko_(c)Katriina-Pikkarainen

Kotikaupunki jännittää

Jyväskylässä Eva & Manu on ehtinyt esiintyä muun muassa Popparissa, Ylä-Ruthissa, Vakiopaineessa, Paviljongilla ja Ilokivessä. ”Jyväskylässä keikkailu on vähän sama kuin esiintyisi kaverin häissä. Se jännittää eri tavalla kuin muualla”, Eva kertoo hymyillen.

Parasta Jyväskylässä esiintymisessä on Evan mukaan tutut kasvot yleisössä ja jo teini-iästä tuttuihin keikkapaikkoihin liittyvät muistot. ”Ehkä sitä antaa itsestään kuitenkin enemmän täällä, vaikka kaikkensa tietysti pyrkii antamaan aina, ihan sama missä esiintyy”, Eva kertoo ja katselee hänen ympärillään nousevia Lutakon tiloja lempeän haikeasti. Aterimensa hän on jo ehtinyt asettelemaan lautaselleen merkiksi illallisen päättymisestä.

Teksti Nina Jakonen, kuvat Katriina Pikkarainen

 

Eva-Louhivuori_2_Lutakko_(c)Katriina-Pikkarainen

Manu_Lutakko_(c)Katriina-Pikkarainen