Menu Close

Jyväskyläläisten tanssijoiden matka SM-hopealle oli kovaa työtä ja suurta sisäistä paloa

Tanssi on intohimon laji, jossa kilpaileminen vaatii sitoutumista ja antautumista. Toisinaan se tarkoittaa kuukausien keskittynyttä ja tarkkaa työtä paria esitystä varten.

 

Jyväskylän tanssikulttuuri voi hyvin. Näin vakuuttaa pitkän linjan tanssin ammattilainen Sanaz Hassani, joka kilpaili vuosia Suomen lavoilla ainoana jyväskyläläisenä. Nyt tilanne on toinen, sillä aivan äskettäin Hassani oli mukana todistamassa tuoretta paikallista menestystä ja roihuavaa intoa päästä näyttämään taitonsa.

Sanaz Hassanin oppilaat Jyväskylän Tanssiopistosta voittivat viikonloppuna 16.–17. toukokuuta katutanssin suomenmestaruushopeaa Jyväskylän Paviljongin Street SM -kisoissa. Kilpailun vaihtuvassa tuomaristossa istunut Hassani lisää ylpeänä, että kaupungin tanssijoita kipusi finaalipaikoille lähes joka sarjassa.

“Tuossa meidän muodostelmaryhmässä junnut ponnahtivat esille erityisen positiivisesti. Ylipäätään mukana oli runsaasti eri tanssitaustaisia ihmisiä, jotkut olivat tanssineet kolme, neljä vuotta ja toiset kahdeksan. Se jännitti alkuun, mutta kaikki meni hyvin ja ryhmän finaaliveto oli mahtava, siinä oli mieletöntä meininkiä!” ryhmän koreografiasta vastannut Hassani kehuu.

Street_SM_JKL_tanssiopisto_2015_1

Päivät venyivät pitkiksi mutta into säilyi

Tie kevään kisoihin käynnistyi viime syksynä auditioinnilla. Yksi ryhmän 24 tanssijasta, Anna Ortju, kuvailee valintatilannetta kovatasoiseksi. Kilpailuryhmään pyrki yhteensä noin nelisenkymmentä nuorta, joista Hassani valitsi kilpailuun mukaan sarjassaan hopean voittaneen muodostelmaporukan ja yhden seitsemän hengen aikuisten pienryhmän.

TUFF!inkin toimintaan harrastustaan ja osaamistaan tuova Ortju oli edustamassa tanssiopistoaan muodostelmaryhmässä nyt toista kertaa. Tanssitaustaa hänellä on viiden vuoden ajalta niin viikkotunneilta, jameilta, koulutusryhmistä kuin tanssiteatteristakin. Intohimo ei tunnu laantuvan kovankaan urakan edessä.

“Meidän meininki oli hyvä koko harjoittelun ajan ja homma saatiin sujuvasti purkkiin, vaikka kyllähän tämä vaatiikin kaikilta sitoutumista ja joustamista aikatauluista, kun pitää saada 24 ihmistä treenaamaan samaan aikaan ja paikkaan. Siinä on varauduttava ylimääräisiin treeneihin ja pitkiin päiviin”, Ortju kuvailee.

Street_SM_JKL_tanssiopisto_2015_2

Hassani loi, Joniveli yhdisti, tanssijat herättivät eloon

Ryhmän Area Code 40100 -nimisen esityksen tyyli muotoitui tanssijoiden ja koreografin yhteisymmärryksessä old schooliksi. Jyväskyläläinen hip hop -artisti, tuottaja ja dj Joniveli yhdisti kappaleet yhtenäiseksi kokonaisuudeksi ja Hassani rakensi koreografian kasaan mittapuullaan ennätysnopeasti. Vuodenvaihteen jälkeen alkoi täyspainotteinen harjoittelu tanssijoiden kanssa.

Fyysisesti vaativa esitys laittoi esiintyjät koville.

“Siellä ei hirveästi himmailtu”, Ortju kuvailee esityksen tahtia. Liikkeiden ja yhteispelin lisäksi ryhmä panostikin vahvasti kunnon kohotukseen.

“On haastavaa ajatella, että aina vois tehdä paremmin ja olla paremmassa kunnossa, käydä lenkillä ja niin edelleen. Eikä koskaan haluaisi olla pakkolevossa flunssan takia”, Ortju jatkaa.

Vaativuudestaan huolimatta koreografian aito ja iloinen meininki yhdistettynä hyviin biiseihin mahdollisti tanssijoille luontevan ilmaisun, ja poika-tyttö-ilottelu nostatti hyvää fiilistä yleisölle asti. Hassani painottaa, että yleisön mukaan saaminen on kaiken aa ja oo.

Koreografian, esityksen, tanssijoiden ja tunnelman muodostama kokonaisuus toimi ryhmän vetäjän mukaan mainiosti.

“Pieniä muutoksia jouduin koreografiaan tekemään vielä loppuajasta, mutta kaiken kaikkiaan ryhmä hitsautui nopeasti yhteen”, Hassani arvioi.

Street_SM_JKL_tanssiopisto_2015_3

Jyväskylä kuin monikirjava tilkkutäkki

Pitkäjänteisestä työstä huolimatta Area Code 40100 -koreografia jää todennäköisesti muutaman esityksen huipentumaksi, sillä näin isolle ryhmälle on hankala löytää sopivaa esiintymispaikkaa Jyväskylästä. Viimeisen kerran esitys nähtiin Jyväskylän Tanssiopiston lukuvuoden päättävässä kevätnäytöksessä.

Jyväskylän tanssikulttuuria riskastuttavatkin suurten spektaakkelien sijaan pienemmät tapahtumat ja runsaat harrastusmahdollisuudet. Tanssikilpailuita kaupungissa järjestetään pääsääntöisesti kerran vuodessa, mutta alueelta löytyy useita tanssikouluja ja -ryhmiä. Ortju huomauttaa, että myös jamit, klubit ja muut yksittäiset tapahtumat kasvattavat suosiotaan.

“Vaikka kilpailua tanssikoulujen ja tanssijoiden välillä tietenkin on, niin ilmapiiri on hyvä ja suvaitseva. Tanssiminen on yhteinen ilo”, Sanaz Hassani tiivistää ajatuksensa.

Teksti: Taija Kolehmainen, kuvat: Eija Jokilahti

Lisää aiheesta:

12.5.2015 Jäätävä määrä katutanssitalenttia Jyväskylässä!