Menu Close

Payback Jam, katutanssitapahtuma täyttää 10 vuotta

Payback Jam 10th Anniversary räjähtää käyntiin 16.7. Lounaispuistossa tuoden yhteen hiphopin eri elementtejä. Luvassa on räppiä, katutanssia, graffitiseinän maalausta, hyvää tanssimusiikkia ja yhteisöllisyyttä hyvän ruoan sekä juoman parissa. Mutta miten hiphopille omistettu tapahtuma on pysynyt viriilinä pitkästä iästään huolimatta? Palataan kymmenen vuotta takaisinpäin Vaajakoskelle….

Elettiin vuotta 2006. Läjä nuoria miehiä turhautui Jyväskylän tapahtumakenttään. Ikärajattomia tapahtumia oli vähän. Niistä muistetaan parhaiten Lutakon hiphop –jamit, jotka myös loppuivat. Nämä ala-ikäiset (Joni Huikko, Matti Huuskonen, Juuso Suuronen ja Kimmo Uusi-Maahi) päättivät tehdä asialle jotain. Syntyi CY-kollektiivi sekä historian ensimmäiset Payback Jamit, Vaajakosken urheilutalolle. Tapahtuma kokosi yhteen neljäsataapäisen joukon tanssijoita, muusikoita ja taiteilijoita. Jo tällöin Paybackeissä kokeiltiin rohkeasti erilaisia yhteistyökuvioita pelkäämättä vastoinkäymisiä.

”Muistan, kun ensimmäisiin Payback Jameihin saatiin kaverin kautta Are, jonka kanssa sovin järjestelyistä puhelimessa. Paikan päällä kävelin räppärin ohi tunnistamatta häntä. Olin äänen perusteella kuvitellut hänet erinäköiseksi”, muistelee Juuso Suuronen alkuaikoja.

Vuosien varrella tekijät kuten myös yhteistyötahot ovat vaihtuneet, joka on ollut perusta Payback Jamien uudistumiselle. 10 vuotta tullessa täyteen Payback Jameja tuottamassa ovat TUFF!:ssa touhuavat miehet: Simeoni Juoperi, Niko Kauppinen, Ilari Niskanen, Matti Pulkkinen, Arttu Rintakumpu ja Ossi Valpio.

”CY:n porukan omaehtoisesti duunaama tapahtuma inspiroi itseäni ja seuraavana vuonna olinkin työntämässä järjestämisen osalta lusikkani puuroon. Paybackit olivat alkuun pääsääntöisesti bboy-jamit. Tämä oli hyvä juttu, sillä ne sijoittuivat aikaan jolloin Suomessa breikkaaminen oli nosteessa ja erittäin kovatasoista. Paybackeissa on vieraillut mm. maailman kovimpia bboy -nimiä sekä parhaita DJ:tä”, nykyisinkin tapahtuman taustalla ja dekkien takana häärivä Ilari Niskanen, DJ I-Spin, muistelee.

_MG_0538

 

“Paybackeissa on hyvä pohja  vuotuiseen get together -tapahtumaan, missä eri (katu)kulttuurien edustajat voivat touhuta ja fiilistellä muiden tekemistä.” -Dj I-Spin-

Vuosien myötä tapahtuma laajeni kattamaan koko katutanssin ja –kulttuurin. Kovatasoinen tanssitapahtuma huomattiin myös Jyväskylän Kesän organisaatiossa, ja jo muutaman vuoden jälkeen Payback tehtiin yhteistyössä kyseisen kaupunkitapahtuman kanssa. Tämä oli tärkeä harppaus tapahtuman historiassa. Jamit siirtyi Vaajakoskelta Jyväskylän ytimeen Ilokiven kautta A-saliin, jotka muistetaan monien tanssijoiden ja muusikoiden mielissä vielä nykyäänkin.

”On erittäin hienoa, että porukassa on ajatuksiltaan ja tyyleiltään erilaista väkeä. Tästä syystä Payback kehittyi tapahtumana moninaisempaan suuntaan niin tanssillisesti kuin musiikillisestikin. Esimerkkinä A-salilla klassikoksi noussut Minä vs Muusikko – formaatti, joka on Simpan hienon ajatustyön tulosta”, Ilari kertoo Matin kompatessa A-salin muistoja lisää: ”Ei pidä unohtaa Nuijasotaa, missä kolmeen osaan jaettu Suomi otti toisistaan mittaa tanssilattialla ja Kovin Kahakka –battleja, joissa breikkarit selvittelivät paremmuuttaan.”

Viimeisimpänä kuvioihin mukaan tulleet järjestäjät ovat Matti ja Niko, joiden mielestä kannattaa vain rohkeasti kysyä, jos mukaan haluaa tulla tulevaisuudessa järjestämään tapahtumaa.

”Tutustuttuani Simppaan, Ilariin ja Ossiin aloin pikkuhiljaa kytkeytyä mukaan myös Paybackkien tuottamiseen. Viime vuonna olin ensimmäistä kertaa mukana tuotantoprosessissa. Tutustumalla pääsee mukaan”, Matti kannustaa.

Ilari kertoo vuosien väliin mahtuvan paljon kaikenlaista ja siitä on kiittäminen jokaista joka on ollut Payback -tapahtuman kanssa tekemisissä.

Ympyrä sulkeutuu

Payback on uusiutunut aika ajoin. A-salilta tapahtuma siirtyi kolme vuotta sitten ulkotiloihin, missä se järjestetään myös tulevana heinäkuun viikonloppuna. Veturitallien pihalla hyvin onnistunut ulkoilmatapahtuma sai jatkoa viime vuonna kulkueena, joka huipentui sadetansseihin Yläkaupungilla.

DSCF1675

 

2014 Payback järjestettiin Jyväskylän Veturitallien pihalla. 

”Nyt siirrytään Yläkaupungilta Lounaispuistoon. Tarkoituksena on juhlavuoden kunniaksi sulkea Jyväskylän katutanssitapahtumien ympyrä. Ensimmäinen katutanssitapahtuma, Doing It In the Park järjestettiin Lounaispuistossa vuonna 2000”, Matti kertoo.

Kymmenen vuotta tulee täyteen huikeassa ulkoilmatapahtumassa heinäkuun 16. päivä. Miehet kertovat paikalle tulevan tanssijamien lisäksi niin graffaseinää kuin grillausmeininkiäkin hyvien yhteistyökumppaneiden Panimo Hiiden, Paahtimo Pavun myötä.

”Etkoja on luvassa perjantaina Jyväskylän Wimbledonilla ja perinteistä pidetään myös kiinni laadukkaiden jatkojen muodossa”, tuotantotiimi paljastaa.

_MG_1867

Teemana Ilarin mukaan voitaisiin Payback Jam 10th Anniversaryillä pitää musiikin, tanssin, räpin sekä unkarilaisen päälläpyörinnän yhteensaattamista kaikille avoimessa ja ilmaisessa katukulttuurikarnevaalissa.

”Vaikka minulla onkin oma katutanssilehmä ojassa, suosittelen vahvasti kaikenikäisiä ja -näköisiä tulemaan paikalle. Vuosien varrella tapahtuman menoa on kehuttu vuolaasti energiseksi ja mukaansatempaavaksi, niin tanssijoiden kuin kansalaistenkin puolesta. Tulevaisuudessa olisi mukava nähdä laajempi kattaus tanssi- ja kulttuurielämän väkeä. Jyväskylässä on monenlaista osaamista ja tekijöitä, joten Payback toimii hyvänä foorumina inspiroitumiselle ja kulttuurin jatkumiselle”, Ilari kiteyttää.

Payback  X -trailer.

(Kuvat: Joonas Toroi Teksti: Johanna Hurme)