Menu Close

TUFF!:n Summer Hip Hop Camp toi elementit ja historiaa nuorille

 

Kesä on täällä, jonka myötä saapui myös TUFF! Summer Hiphop Camp 2017! Leiri järjestettiin Veturitalleilla 12.-13.6 nuorille sekä 14.-15.6. Salmirannan Vastaanotokeskuksen nuorille. Millaisia syväsukelluksia hiphopin maailmaan leiri sitten tarjosi? Check it out!
Räp-lyriikka

 

Räp-pajassa syvennyimme tapoihin kirjoittaa tekstejä, hioa äänenkäyttöä ja rytmitystä sekä tutustuimme yleisesti hiphopkulttuurin hienouksiin. Jokaisen osallistujan lähtötaso otettiin toiminnassa huomioon.

Kaikkia leirin pajoja houstasi kokeneet vetäjät, eikä räp-lyriikkapaja ollut poikkeus: Soul-sensei ja jyväskylän hiphop skenen veteraani Ossi ”Soul” Valpio on tullut monille tutuksi jo 2000-luvun alun räppiposse Urbaanilegendasta ja mies on viime vuosina nostanut Jyväskylää Suomen hiphop-kartalle soolotuotantonsa lisäksi myös yhtyeillään Soul Valpio Band ja Toistuvat Yllätykset. Tämä vajaan 20 vuoden uransa aikana paljon nähnyt ja tehnyt hiphopin vannoutunut opiskelija tartutti pajassa omaa innostuneisuuttaan sekä oppeja muihin lähtemättömällä tatsilla.

081

 “Räppitunti oli mukava. Ohjaajat toimineet hyvin”

Toisena pajan vetäjänä toimi Joosu J aka Joppe J, joka tunnetaan mm. edesmenneestä Korstoraatiosta. Mies julkaisi levy-yhtiö debyyttinsä ”1993” Överdog –lafkan kautta, julkaistuaan paikallisen biittivelho Ruubenin kanssa työstetyn omakustannelevyn, ”HelmetHillaPenska” jo vuonna 2013. Eli pajassa nähtiin ja kuultiin myös nuorta, mutta kokenutta verta!

DJ

 DJ-työpajassa keskityttiin miksaamisen ja Serato-ohjelman käytön tekniikkaan. Pajassa pureuduttiin myös DJ-kulttuurin historiaan sekä siihen, millaista on soittaa vinyyleillä ja miten se nykyisin eroaa digitaalisesta soitosta.

071

“Ohjaajat ammattitaitoisia ja tietävät mitä tekevät.”

Pajan vetäjänä toiminut Arttu Rintakumpu on nuoresta iästä huolimatta soittanut ja kartuttanut levykokoelmaansa usean vuoden, sekä soittanut ympäri Suomea erilaisissa tapahtumissa tanssijameista räppikeikkoihin. Nykyään mies toimii vakio-DJ:nä usealle jyväskyläläiselle räp-artistille ja Arttua näkee R2ISDJ2-nimellä dekkien takana yhä useammin ympäri maara. DJ-pajoissa tutustuttiin DJ-toiminnan historiaan, DJ-laitteiden käyttöön sekä musiikin miksaukseen, hip hop –musiikin toimiessa opetus- ja tarkasteluvälineenä.

 

Musiikintuotanto

 

Pitkänlinjan musiikkituottaja Ruuben ohjasi pajassaan sämpläämisen erilaisia taitoja, mm. rumpujen lisäämisen yksityiskohtia & erilaisia rytmejä. Pajalla syvennyttiin myös instrumentaaliraitojen miksaamisen alkeisiin sekä valmiin biitin jälkeiseen toimintaan.

002

 “Monipuolista toimintaa”, nuoret kiittelivät

Ruubenin ensimmäinen virallinen tuotanto tapahtui vuonna 2012 Stepan ja Aren yhteisalbumilla …ja naksuvat luupit, jolle mies tuotti yhteensä 6 taustaa. Vuonna 2014 Ruuben ja Gettomasa julkaisivat Vellamo LP -nimisen yhteisalbumin, joka julkaistiin KPC Recordsin kautta. Ruben on eittämättä yksi nykyisen Jyväskylä-soundin definitiivisiä synnyttäjiä, joten pajalaiset saivat oppinsa suoraan alan paikalliselta huipulta!

 

Break

 

Break-pajassa tutustuttiin breakdancen eri osa-alueisiin, musiikkiin ja historiaan. Jamittelu oli suuressa roolissa tunneilla ja tuntien lopuksi porukka pääsi seuraamaan/liittymään paikallisten breikkarien treeneihin.

 

215

Pajan vetäjä toimi Elias Niskanen, jolla on pitkä historia breakdancen parissa; Elmona tunnettu bboy on seitsemänkertainen suomenmestari ja tuonut pokaaleita kotiin niin Euroopasta kuin Yhdysvalloistakin. Opettajana hän on toiminut Jyväskylässä useissa eri tanssikouluissa sekä opettanut breikkiä myös Ruotsissa.

 

Graffiti

 

Graffiti & sketsaus -työpajassa tutustuttiin erilaisiin tekniikoihin ja raapaistiin pintaa graffitien historiasta. Työpajan ohjasi Janne Juhani Julma aka Jay Kowski, joka on 90-luvun lopusta saakka seurannut ja harjoittanut osaltaan hiphopin jokaista elementtiä. Viime vuosina miehen painopiste on ollut graffitissa ja vuoden 2017 alkupuolella saikin ensiesityksensä Julman dokumenttidebyytti Suomi Radalla –elokuvan muodossa, joka summasi suomalaisesta katutaiteen matkan aina kaduilta galleriaan.

252

 “Piirtely oli kivaa.”

 

Leireillä olivat mukana kesätöissä myös Veikka ja Ali, jotka toimivat tuotanto-assistentteina kaksi viikkoa yhdistyksessä.

082

Ali (vas.) ja Veikka toimivat tuottaja-assistentteina kaksi viikkoa TUFF!:n leirillä.

 ”Oli todella mukava kaksi viikkoa! Oli hienoa, että pääsi tekemään niin monipuolisesti erilaisia töitä. TUFF!n ilmapiiri oli rento ja kannustava, sekä innoitti työn tekemiseen. Vastuuhenkilöt onnistuivat luomaan hyvän tunnelman, eikä tarvinnut jännittää mennä pyytämään keneltäkän apua, jos kysyttävää tuli”, Veikke pohti.

 

Alin mielestäkin TUFF!:n ilmapiiri on todella rento ja kahden viikon työkokemus oli todella huikea.

 

”Oli tosi ihana tutustua uusiin ihmisiin. Mukavinta oli se, että kun minulla oli fiksu ja mukava työkaveri.”

 

TUFF!:n leirin sisällöt jatkuvat syyskuussa kerhomuotoisena toimintana Veturitalleilla. Joten Stay Tuned!

 

Kuvat: Ali ja Veikka

Teksti: Mikko