Menu Close

Leikkimielisyyden ja intohimon rakkauslapsi Payback Jam kasvaa legendaksi

Tämän vuoden Payback Jam on suurempi tai ainakin näkyvämpi kuin koskaan aiemmin. Yhteisesti rakennettu tapahtuma kiinnostaa, koska se uudistuu jatkuvasti.

 

Hauskanpitoa. Yhdessäoloa. Ja hitunen hyväntahtoista kaverin nokittelua. Ei ole ihme, että jo yhdeksättä kertaa järjestettävä Payback Jam vetää tanssijoita Jyväskylään ympäri maata.

Paybackista on kehittynyt Keski-Suomen, melkein jo Suomenkin, tunnetuin katutanssitapahtuma, johon osallistuvat niin tanssin vahvasta energialatauksesta nauttivat kuin hip hop -kulttuuriakin hamuavat. Järjestäjät odottavat edellisvuosien tapaan paikalle kahtasataa osallistujaa.

Sivusta seuraajia on kuitenkin aiempia vuosia huomattavasti runsaammin, sillä tänä vuonna tapahtuma valtaa Jyväskylän keskustan. Payback Jamista muodostuu nyt värikäs tanssikulkue, joka kahlaa läpi kävelykadun ihmimassan.

Samalla vietetään Rancid Rockers Crew´n 10-vuotisjuhlaa.

– Mie jännityksellä odotan, mitä tapahtuu! Me tullaan levittämään hyvää fiilistä koko kaupungin keskustaan. Toivottavasti kulkue houkuttelee mukaan uusia innokkaita, tapahtuman hostina toimiva MattiWatti toteaa päivää ennen tanssijameja.

Tanssitaan tosissaan, ei vakavissaan

Payback Jam on tuttu juttu MattiWatille. Jo ennen Jyväskylään muuttoa tapahtuma oli jokakesäinen traditio, jossa pääsi tapaamaan vanhoja tuttuja ja tutustumaan uusiin tyyppeihin.

– Paybackiin otetaan aina kaikki sydämmellisesti vastaan, paikalliset jopa majoittavat muualta tulleet. Se tunnelma jäi mieleen heti ensimmäisellä kerralla. Upeaa olla nyt mukana tekemässä sitä fiilistä.

Yhteisöllisyyden lisäksi mielikuvituksellinen uudistumiskyky tekee tapahtumasta mielenkiintoisen. Jokin vuosi tanssijat ottivat mittaa soittajista, toisena osallistujat kilpailivat eeppisessä nuijasodassa ja tänä vuonna ringittely tapahtuu luovasti kulkueen lomassa.

– Osallistujia on yleensä vauvasta keski-ikään. Kilpaileminen ei ole se pääasia vaan täällä keskitytään enemmän hauskanpitoon. Vaikka kyllä meininki välillä yltyy tiukaksi. Ihmiset tanssivat tosissaan mutta eivät vakavissaan.

Tyyli on vapaa, sosialisointi suotavaa

Tanssikulkue kerääntyy alkuspektaakkeliin Jyväskylän kävelykadun kompassille puoliltapäivin. Levykauppa Äxän nurkalla jammaillaan muun muassa funkin, soulin ja discon tahdissa. Beyondin edustalla, aivan kävelykadun sydämessä, soittavat Rancid Rockersin DJ:t TuhoJuho ja Slyrre äS lupaavat viedä yleisönsä läpi legendaarisimpien rap-biisien ja alkuperäiskappaleiden, joista niihin on ongittu sampleja.

Ja koska yläkaupungin boheemin fiiliksen ohittaminen ei tule kysymyksenkään, on päivän neljäs etappi Hyvän Olon Kauppa Säteen edessä. Tunnelmoinnin ja lämminhenkisen sosialisoinnin jälkeen kulkue jatkaa ilakointiaan Sepänaukiolle, Payback Jamien päätepisteeseen.

– Siellä käydään sitten finaali, johon salaiset tuomarit valitsevat kahdeksan tanssijaa päivän ringittelyistä. Tyylinä on Allmusic Allstyles 7 to Smoke, MattiWatti selventää.

Finaalin tuomaroinnista vastaavat päivänsankarit, Rancid Rockers Crewn jäsenet.

Jamit jatkuvat myöhään yöhön Kauppakadun Revolution-ravintolassa. Jatkoilla levyjä pyörittävät i-Spin, TuhoJuho, Jesse Äänillä, Soul Valpio, Slyrre äS, R2ISDJ2 ja Apostoli.

Perjantaina 10. heinäkuuta kello 18–24 Payback Jamin etkot, Funky Surday, ravintola Revolutionissa, Kauppakadulla.

Lauantaina 11. heinäkuuta kello 12 alkaen Payback Jam IX Jyväskylän keskustassa. Vapaa pääsy! Säävaraus eli jos sataa, jamitellaan sisätiloissa. Kello 21-02.30 Afterparty ravintola Revolutionissa.

Aikataulu

 • klo 12.00 “Mitä noi tekee?” @ kävelykadun kompassi
 • klo 13.00 ”äX marks the spot” @ Levykauppa Äx
 • klo 14.15 ”Next Level n’ Beyond” @ Beyond JKL
 • klo 15.30 “Hyvän olon säteitä” @ Hyvän Olon Kauppa Säde
 • klo 17.00 “Da End” @ Sepänaukio

DJ’s

 • i-Spin (Hips Don’t Lie)
 • R2ISDJ2 (Free Down Crew, TUFF!)
 • TuhoJuho (Rancid Rockers, HDL)
 • Slyrre äS (Rancid Rockers, HDL)
 • Jesse Äänillä (Deep Forest Dealers, HDL)
 • Apostoli (Rival Tribe, Gimme The Dance)

Hosts

 • Soul Valpio (TUFF!)
 • Slyrre äS (Rancid Rockers, HDL)
 • MattiWatti (Joensuu Bboys, TUFF!)

Teksti: Taija Kolehmainen, kuva: Payback Jam VII, Johanna Hurme

Tältä näytti viime vuonna Veturitalleilla tanssittu Payback Jamien finaali: