Menu Close

Viisi vuotta katukulttuurin juhlaa

Jyväskylän Sepänaukiolla syntynyt ja sieltä Veturitallien alueelle laajentunut katukulttuuritapahtuma ExSpo toteutettiin jo viidettä kertaa 27. huhtikuuta 2014. Aurinkoinen sunnuntai houkutteli paikan päälle satoja hyväntuulisia juhlavieraita. Ja siellä missä on bileet, on myös TUFF!:n syvät rivit. Sallinette, että viemme teidät tutkimusmatkalle kuuman kevätpäivän kulisseihin.

Ei rahasta, vaan rakkaudesta kulttuuriin

20140427_TUFF_0017

Vuonna 2009 ensimmäistä kertaa järjestetyn ExSpon tarina on monella tapaa ainutlaatuinen. Tapahtuma on pidetty jokaisena keväänä ikärajattomana ja ilmaisena yhden päivän karkelona, jonka yksi tärkeimmistä elementeistä on vahva vuorovaikutus kävijöiden kanssa. Yleisö on päässyt halutessaan esiintymään, skeittaamaan tai vaikkapa maalaamaan graffiteja ammattilaisten opastamana. Niin myös tänäkin vuonna.

ExSpon järjestäjätahona on toiminut alusta alkaen Campus Entertainment. Kyseessä on Jyväskylän ammattikorkeakoulussa viimeisiä vuosiaan majailevan Music & Media Management –linjan opiskelijoiden oma oppimisympäristö. Campus Entertainment toteuttaa vuosittain myös muita konsepteja, joista esimerkkinä mainittakoon vankan aseman koko maan mittakaavassakin saavuttanut pelitapahtuma Levels.

Yksi haasteellisimmista seikoista Campus Entertainmentin tapahtumien suhteen on se, että projektien vetäjät ja tiimit vaihtuvat lukuvuodesta toiseen lähes tyystin. Jokainen ExSpo on aloitettu syksyllä ns. nollista, uusien ihmisten luotsaamana. Tällä kertaa tapahtuman päävastuuta on kantanut toisen vuoden Music & Media Management –opiskelija Siiri Akrenius (kuvassa), joka on ollut samalla ensimmäistä kertaa kosketuksissa ExSpon kanssa.

Haastavinta tapahtuman järjestämisessä on ollut yhteistyökumppanien haaliminen sekä ylipäätään kokonaiskuvan hallitseminen, kun tällaista ei ole aiemmin tehnyt. Onneksi tukenani on ollut sponsori- ja sisältövastaavina toimineet Ella Närhi & Juhani Salama, sopimus- ja lakivastaava Aleksiina Vanhanen sekä markkinointivastaava Tonya Zhuravleva. Ihan huipputiimi“, Akrenius iloitsee.

ExSpon kaltaiset ilmaistapahtumat ovat entistä harvinaisempia nyt, kun erityisesti hiphop-kulttuuri on saavuttanut vuosikymmeniä tavoittelemansa hyväksynnän ja arvostuksen Suomessa. Siiri Akreniuksen johtamalla viisikollakin olisi ollut täydet vapaudet rahastaa kävijöitä esimerkiksi pääsylippujen muodossa. Näin ei kuitenkaan tehty. Sen sijaan tiimi panosti aiempia vuosia enemmän päätapahtuman sisältöön ja hyvien arvojen ajamiseen.

Suunnattiin vähän erilaista meininkiä kohti kuin edellisvuosina. Tapahtuma osui tällä kertaa sunnuntaille. Haluttiin satsata ohjelman lisäksi ruokapuoleen ja tuoda ekologisuutta enemmän esille“, Akrenius kertaa.

ExSpo ponnahduslautana, soololevy kesäkuussa

20140427_TUFF_0131

Viiden vuoden aikana ExSpossa on nähty Jodarokin, Stepan & Aren sekä The Megaphone Staten kaltaisten nimien vastapainoksi iso nippu oman kylän lupauksia. Yksi heistä viihtyi sunnuntaina dekkien takana pyörittelemässä boom bapia aliaksella DJ Kalastajahattu L. Nelihenkisen räppiklikki Korstoraation jäsenelle, Hattutemppu Battlessa toiseksi sijoittuneelle Lytälle (kuvassa) tapahtuma on lähellä sydäntä.

Korstoraation ensimmäinen keikka oli ExSpossa ja se meni hyvin, joten sen takia nämä bileet on koko meidän porukalle iso juttu. Mahdollisuus. Tänäkin vuonna mestoilla on kovaa livemusaa, hyvää safkaa ja aurinko paistaa. Mikäs siinä.

Korstoraatiolle vuosi 2013 oli nousujohteinen. ExSpon ensiesiintymisensä jälkeen yhtye veti useampia miltei loppuunmyytyjä keikkoja ympäri Jyväskylää, julkaisi mixtapen ja saavutti laajalti huomiota myös Keski-Suomen ulkopuolella. Tällä hetkellä Lyttä viimeistelee kesäkuussa ilmestyvää debyyttisooloaan, jolle on ExSpoa edeltävänä päivänä kuvattu musiikkivideo Janne Pajusen toimesta. Korstoraation riveistä myös Duve aikoo sooloilla ennen yhtyeen seuraavaa julkaisua.

Porukka on pysynyt hyvin kasassa. Nyt ollaan tosiaan tekemässä sooloja, koska on tuntunut hyvältä ajalta niille. Mutta ollaan me tehty Korstoraationkin kanssa aika paljon kaikkea ja tullaan tekemään myös jatkossa. Korstojen levy alkuperäisillä biiteillä tulee olemaan puolet kovempi kuin edellinen mixtape. Otetaan Suomi haltuun“, Lyttä maalailee.

Samalla mainittakoon, että Veturitalleilta tavoitettu jyväskyläläinen hiphop-tuottaja, alkuvuodesta oman ”Viis-Nolla-Disko” –debyyttinsä julkaissut Allu Kala työstää tällä hetkellä toista albumiaan. Tapahtumaa edeltäneellä viikolla suomiräpin raskassarjalaiset Notkea Rotta, Jeijjo & Nupi sekä Tuomio & Kone olivat rykäisseet miehen tekemään biittiin kappaleen. Arvostan.

Ilmaista printtiä, vegesafkaa ja sitä parempaa seppälää

20140427_TUFF_0003

Kulttuuriyhdistys TUFF! notkui paikan päällä kymmenhenkisen ryhmän voimin, edustaen lähinnä kolmea pyhää elementtiä. Graffitit.. juontaminen.. ja ööö.. paita- & kassiprintit? Oh word. Veturitallien pihalle pystytetyllä pisteellä kävijät pääsivät painattamaan TUFF!:n spessuja printtikuvioita blankoihin paitoihin tai kangaskasseihin veloituksetta. Päivän edetessä erityisesti yllä näkyvä ns. koiraprintti paistatteli kulttisuosiossa, vilahdellen koristamassa yhden jos toisenkin aikaansa seuraavan nuoren tamineita.

Isoin parannus ExSpon edellisvuosiin nähden oli vegeteemainen pitagrilli, jonka toteutuksesta vastasivat Ravintola Kiskon yrittäjät Kaisu Mäki-Kojola sekä Noora Järvinen. Pian jo vuoden pystyssä ollut Kisko toimii normaalistkin Veturitalleilla, hoitaen koko talon ravintolapalvelut sekä isoimman klubitilan ulosvuokrausta. Heidän mukaansa kokemukset tämän vuoden ExSposta inspiroivat niin paljon, että vastaavanlaisia teemoja saatetaan nähdä Kiskossa jatkossakin.

Tapahtuma oli mielestämme hyvin järjestetty. Saatiin kerrankin keskittyä vain ruuanlaittoon ja tarjoiluun, kun kaikki muu säätö oli poissa. Ilmapiiri oli rento, ihmiset selkeästi hyvillä fiiliksillä liikenteessä ja äärimmäisen kiinnostuneita meidän kasvishabituksesta. Lisää tällaista sunnuntaimeininkiä Jyväskylään“, Mäki-Kojola toivoo.

20140427_TUFF_0115

Veturitallien sisätiloissa sijainneella Street Market -käytävällä omia tuotteitaan esittelivät mm. dekkejä myynyt Helsinki Surf Shop sekä tamperelainen vaateliike Design 931. Kyseessä on kolmen kotimaisen vaatemerkin (Ludicrous, Skuxx Ltd, SMI illimité) yhteinen voimannäyttö, jonka tarkoituksena on saada tuoreille brändeille parempaa näkyvyyttä. Ludicrousin perustaja, Jarne Lähteenmäki (kuvassa), päätyi vaatealalla sattumien kautta.

Toimin suunnittelijana mainostoimistossa (Bananas), joten kai se sieltä on vähän lähtöisin ja myös omasta skeittitaustasta. Tämä on lähinnä harrastus oikeiden töiden ohella. Olemme parhaillaan muuttamassa Design 931:n putiikkia uusiin liiketiloihin Tampereen keskustaan, avajaisia pidetään alle kuukauden päästä. Edellä mainittujen merkkien lisäksi myymälästä löytyy Pöllöt-aurinkolaseja sekä Hoodiebuddien tuotteita.

Tulevaisuus hämärän peitossa

20140427_TUFF_0094

Tällä hetkellä on vielä epäselvää tuleeko ExSpo saamaan jatkoa myös tulevaisuudessa. Music & Media Management -linjalle ei ole otettu enää uusia opiskelijoita sisään, sillä koulutusohjelma ja samalla useiden tapahtumien järjestäjätaho Campus Entertainment lakkautetaan nykyisten kulttuurialan seppien / sepätärten valmistuttua.

Itse toki toivon, että ExSpo vielä jatkuu tulevaisuudessa ja kasvaa entisestään. Tästä on ehtinyt muodostua jokakeväinen perinne“, tämän vuoden tapahtumaa vetänyt Siiri Akrenius päättää.

Kulttuuriyhdistys TUFF! onnittelee viisivuotiasta ExSpoa ja kiittää kaikkia hauskasta päivästä! Printtimeininkiä järjestetään myös jatkossa, seuraa kotisivujen lisäksi meidän Facebookia sekä Instagramia saadaksesi uusimmat infot ensimmäisten joukossa.

Kuvat: Jyri Kiuru, paitsi artikkelikuva printtien painamisesta: Katriina Pikkarainen