”Joka päivä on joku kenen kanssa tehdä musaa, ja oon onnellinen siitä”, Gangsta Soul –klubin järjestäjä Ville Lyttä kiittelee Jyväskylän räppimeininkiä ja valottaa samalla sitä, miten tähän pisteeseen on tultu.
On perjantai-ilta. Näen Instagramista, että Kauppakadun Escape-baarin edessä on jonoa jo heti kymmeneltä baarin vasta avatessa oviaan – turha siis vielä suunnata itse paikalle. ”Joo, taitaa jäädä välistä”, tekstaa ystäväni, joka ei ole hankkinut ennakkolippua eikä ole kiinnostunut jonotuksesta. Kaikki ennakkoliput tapahtumaan on loppuunmyyty.
Kyseessä on Aleksi ”Gettomasa” Lehikoisen hiljattain julkaistun albumin Diplomaatin levyjulkkarikeikka. Tasaisesti vuosien varrella suosiotaan kasvattanut jyväskyläläisräppäri on viime aikoina noussut esille aivan
uusista yhteyksistä: Gettomasa is chosen one –paita heilui miesten MM-jääkiekon kultajuhlissa, Yle kirjoitti artikkelin nuoresta räppäristä, uusi single Silmät nousi listaykköseksi Spotifyssa ja nimi tuntuu nyt
viimeistään olevan kaikkien huulilla. Mutta palataan vielä hetkeksi takaisin Escapeen, jossa Gangsta Soulin järjestämä keikka on alkamassa.
Baarin hikinen tunnelma alkaa tiivistyä entisestään viimeistään puolenyön tienoilla, kun Masaa odotetaan astuvaksi lavalle. Viereisen pöydän on vallannut suuri poikajoukkio noin parikymppisiä jätkiä, joista kaikki istuvat penkkien päällä kuin orrella konsanaan ja fiilistelevät taustalla soivia räppiklassikoita. Tätä keikkaa on selvästi odotettu.
Vasta yhden jälkeen Masa saapuu lavalle Ville Lytän huudatuksien saattelemana. Lavalla nähdään tuttu tuplaaja, Joosu ”Joppe” J, ja levyjä pyörittelee nykyisin paikkansa keikka-DJ:nä vakiinnuttanut DJ Sasse. Kaiuttimista pärähtää Diplomaatti-albumin avausraita Silmät, ja Escapen kattorakenteet nousevat aina pari senttiä ilmaan, kun yleisö hoilaa mukana kertosäettä: ”CLS 350 CDI – vittuuks sä tiiät siit!”.
Masaa ja Joppea tuntuu hymyilyttävän ja ehkä vähän jopa yllättävänkin se, kuinka hyvin ei-niin-tunnettujen biisien (esimerkiksi Raiders – Suzuki remix ja Johtotähti (E-mix)) sanat osataankaan ulkoa. DJ Sasse reagoi tilanteeseen sopivalla tavalla eli häivyttää musiikin niin, että yleisökin pääsee kunnolla ääneen. Keikkasettiin on sitten viime näkemän tullut mukaan myös suurimpien (bile)räppiartistien keikoilta tutut pommitusääniefektit.
Muijii stadis on selvästi yksi illan odotetuimmista kappaleista. Suurimmaksi osaksi uuden levyn kappaleista koostuva setti jättää kuitenkin ulkopuolelle vanhat klassikot: Hiljaa hyvä tulee, Kuulokkeet, Vellamo tyylillä ja niin edelleen. Tosin jälkimmäisen kappaleen alkuperäisen samplatun biisin melodiat soivat hetken päällekkäin levyn nimikkoraidan, Diplomaatin, avauslainien kanssa. Escapen yleisö olisi varmasti osannut sanat myös vanhempiin biiseihin.

Kuva: Mikko Kaunisto
Ei ollut ensimmäinen kerta, kun Gettomasa loistaa kotiyleisönsä edessä ja villitsee paikallisia musadiggareita. Alkuajoista asti Masan uraa seuranneena muistan miettineeni tämän(kin) keikan aikana Gettomasan olevan nyt juuri siellä missä pitääkin – tietyllä tavalla huipulla.
Ensimmäinen kerta, kun näin Gettomasan keikalla, oli aikoinaan jo kuopatussa Yliopistonkadun ja Väinönkadun kulmauksen Shakerissa melko tuoreeltaan Vellamo LP:n julkaisun jälkeen – siis noin viisi vuotta sitten. Silloin Masa esiintyi kouralliselle räppipäitä, eikä ollut vielä puhettakaan täysistä baareista tai suuresta mediahuomiosta.
PALA HISTORIAA
Samoista tiloista, Shakerin syövereistä, samoihin aikoihin lähti käyntiin myös Ville Lytän ja Ossi ”Soul Valpio” Valpion pystyyn pistämä Gangsta Soul –projekti.
“Olin Ossin mukana DJ-keikoilla yhden kesän ja hän opasti mua levyjen soittamisessa, mua kiinnosti se. Sen kesän jälkeen Ossi sitten ehdotti räppiklubin perustamista ja olin ihan että ”hä?”. Ossi selitti tapahtumien järkkäämisestä ja ehdotti, että järkätään tapahtuma Shakeriin”, Lyttä avaa.
Ei auttanut kuin ryhtyä hommiin. Kollektiivin nimi, Gangsta Soul, syntyi tulee luonnollisesti herrojen nimien yhdistelmästä: Gangsta Lyttä + Soul Valpio = Gangsta Soul. Ensimmäisissä Gangsta Souleissa syksyllä 2014 esiintyi Lytän itsensä lisäksi myös kuopiolainen Rölli. Melko pian ensimmäisten tapahtumien jälkeen Ossi kuitenkin jättäytyi taka-alalle.
“Nyt kun miettii, niin se oli varmaan Ossin visiokin: auttaa alkuun ja jäädä sitten pois. Oman käsityksen mukaan siis vaihtoehdot oli jatkaa yksin tai jättää koko homma. Ossihan edelleen valmentaa ja tsemppaa nuoria, joten jälkeenpäin kun miettii, niin tää klubin vetäminen yksin oli varmasti sen suunnitelma koko ajan.“
Noista ajoista saakka Gangsta Soul on järjestänyt keikkoja enimmäkseen Jyväskylässä: vanha Shaker ja Escape ovat olleet suosituimpia keikkapaikkoja, mutta tapahtumia on ollut myös Lutakossa. Muiden kaupunkien keikkapaikoista haltuun on otettu Kuopion Passion, Turun Gong, Joensuun Kerubi ja Helsingistä peräti kolme paikkaa: Korjaamo, Ääniwalli ja Virgin Oil.
Niin järjestäjillä kuin artisteillakin on yleensä aina kuitenkin, tiettyjä keikkoja, jotka jäävät jollain erityisellä tavalla mieleen.
“Sanoin jossain haastattelussakin, että Chosen One –levyjulkkarit Rentukassa 2016 oli ikimuistoiset. Rentukka oli niin täynnä että narikatkin pettivät.“
Myös Gettomasan uraa ajatellen nimenomainen julkkarikeikka oli iso käännekohta monellekin asialle.
“Sitä ennen yleisö Masan keikalla oli lähinnä sellaista flanellijengiä, tiätsä, ja tuolla sitten yhtäkkiä jotain ihan muuta. Tai ehkä juuri Chosen Onen ja PME-diilin jälkeen yleisössä alkoikin olla ihan normaalin näköisiä ihmisiä ja muijiakin, ei pelkkiä räppipäitä. Se ilta muutti jotain, toki Masan uraa mutta myös jotain muuta.“
Ei ole mikään ihme, että Gettomasan keikat jäävät mieleen: mies ei ole tunnettu tiheätahtisesta konsertoinnista. Festarikeikkoja lukuun ottamatta Masa keikkailee aikalailla tahtia yksi keikka talvella ja yksi kesällä, joten viime viikkoinen Escapen keikka jatkoi harvinaista Jyväskylän keikkojen perinnettä jo kolmatta vuotta putkeen.

Kuva: Janne Pajunen
Mutta jostain on täytynyt aloittaa, ja se jokin on jo ehtinyt saavuttaa omanlaistaan klassikon mainetta suomiräpin historiassa. Gettomasan omakustanteen Vaatekaappi-EP:n (2012) jälkeinen ensimmäinen varsinainen julkaisu oli Vellamo LP (2014). Se tehtiin yhteistyössä edelleen kuvioissa mukana olevan Robert ”Ruuben” Laukkasen kanssa. Myös Lyttä on yksi alusta asti mukana olleista työkavereista/ystävistä.
“Joo, alusta lähtien olen ollut mukana DJ:nä, mutta lopetin viime kesänä. Nykyään Masan kuski, Sasse, toimii DJ:nä. Onhan se ollut mielenkiintoista seurata Masan uraa, ihan vain jo egon ja itseluottamuksen ja karismankin seuraamisen kannalta.”
“Me tutustuttiiin noin vuosi tai kaksi ennen sitä kun alettiin räppäämään. Kun alotettiin treenaamaan rapin SM varten, puoli vuotta räpättiin joka päivä. Kuuntelin kun se äijä haukkuu mua, mutta tiesin että se voittaa ja tiesin, että tää äijä on yks Suomen parhaista jo niistä Vaatekaappi-EP-ajoista asti. Ei tavallaan mikään tuu yllätyksenä.“
Masan uraa on edennyt systemaattisesti koko ajan eteenpäin, ja Lytästä tuntuu, että hän osasi jo aikoinaan odottaa listaykkösen joskus tapahtuvan. Jokaisen levyn jälkeen Lyttä on miettinyt, ettei tämän parempaa levyä voi enää tulla, mutta aina on tullut parempi.
“On erityisen mielenkiintoista ja antoisaa seurata tätä näin läheltä – on kiitollinen olo et saa seurata näin isoa juttua, mitä ystävä tekee. Hattua voi nostaa työmoraalille, kun tietää, kuinka paljon Masa on tehnyt töitä tän eteen. Ei oo mikään ihme, että vähän huutelee Mersusta, kun alussa kuitenkaan kellään meistä ei ollut yhtään mitään. Kyllä tää tulee jäämään jotenkin suomiräpin historiaan. Masa on suunnannäyttäjä,” Lyttä tiivistää.
Nähtäväksi jää, mitä seuraavaksi tapahtuu, mutta varmasti jotain uutta ja parempaa on tulossa.
ASIA ETENEE
Gangsta Soulin suhteen hommat kuitenkin jatkavat edelleen tasaista, rauhallista tahtiaan. Lyttä ottaa keikkojen suhteen tarkoituksella rauhassa eikä yritä väkisin järkätä vaikkapa yhtä keikkaa kuukaudessa.
“Räppitarjontaa on niin paljon, että oon vähän koittanut miettiä senkin kannalta, että ois hyviä ja ainutlaatuisia iltoja: sellaisia, mitä ei ole muualla.“
Ja spesiaaleja iltoja onkin ollut: vain muutama viikko takaperin juhlittiin nousevan nimen Lauri Haavin levyjulkkareita, ja samalla ensimmäisen soolokeikkansa ikinä heitti myös Vepu. Gangsta Soulin historiaa selatessa esille nousee sellaisiakin nimiä kuin Loost Koos ja MC Taakibörsta, ja ovatpa omat julkkarikeikkansa heittäneet myös esimerkiksi Töölön Ketterä, Korstoraatio ja Pajafellakin.

Lyttä Korstoraation levyjulkkareissa Lutakossa 2016. Taustalla Kriso ja Joosu J.
Kuva: Mikko Kaunisto
Tarjontaa on, ja skene voi ja elää hyvin etenkin paikallisesti. Klassinen skenen tila –kysymys kirvoittaa Lytältä naurun lisäksi kuitenkin myös analyyttisen vastauksen.
“Koko ajan pomppii esiin uusia talentteja, Jyväskylä on sellainen paikka. Vaikka boombap-aikoina ehkä jakauduttiinkin vähän kuppikuntiin, niin nuoren sukupolven tulemisen myötä on tullut sellainen Death Row –viba: jengi auttaa toisiaan ja homma on yhteisöllistä. Jyväskylä on yks parhaimmista paikoista tehdä musiikkia, mäkin saan apua ihan koko ajan kaikilta. Oon esimerkiksi Vepun tuottajan Onnin kanssa käynyt tekemässä hommia, eli nuoret siis auttavat meitsiäkin – jos haluaa apua, niin sitä kyllä saa. Joka päivä on joku, kenen kanssa tehdä musaa, ja oon onnellinen siitä.“
Lyttä myös sanoo paikallisen skenen monipuolistuneen: enää ei olla niin ehdottomia.
“Kyllä sä voit tehdä mitä vaan, kunhan et tee massin perässä niin is all good.“
Mites sitten Lytän oma musiikkiura voi? Parisen kuukautta sitten tippui Pieniä voittoi -EP, jolla vierailemassa oli muun muassa Gracias ja Mouhouksesta tuttu Janne ”Van Hegen” Pajunen.
“Teen joka päivä jotain, ja oon tehnyt esimerkiksi paljon demoja. Ei sen ihmeempiä tai suurempia tavoitteita tällä hetkellä kuin koittaa parhaani että saisin tehtyä hyvää musaa. Kyllä mä uskon että uutta Lyttää on tulossa.“

Teksti: Alma Rinta-Pollari