Mikä on Hip Hop -kirjasto, miten se syntyi, miksi? Mikä merkitys asialla oli silloin, entä nyt? Vaikutuksia/vaikuttavuutta, jos on?
Hiphop-kirjasto on hiphop-kulttuurille omistettu kohtaamispaikka aivan kaikille. Kirjasto tarjoaa ennen kaikkea paikan kokoontua yhteen ja tehdä sitä mistä pitää. Tämä sisältää räppäämisen, tanssimisen, dj-työskentelyn, tussailun sekä kirjojen lukemisen ja lainaamisen. Tärkeää on tietenkin myös pelkästään hengaaminen kavereiden kanssa ja uusien ihmisten kohtaaminen. Kirjaston materiaaleihin kuuluu kirjoja, vinyyleitä, dvd:tä, cd:tä, vhs-kasettaja, c-kasetteja sekä jonkin verran historiallisia esineistöä. Suurin osa materiaaleista on lainattavissa kotiin. Kirjasto tarjoaa lisäksi mahdollisuuden esim. harjoitella dj-toimintaa levysoittimilla.
Ennen kirjaston syntyä veturitalleilla pyöri jo pitkään avoimet Sunnuntaijamit eli avoin treenivuoro kaikille tanssijoille. Kulttuuriklubi Siperian työntekijöitten kautta saimme tietää mahdollisuudesta hakea hankerahaa Suomen kulttuurirahastolta jos keksimme kehittämishankkeen. Ideointiriihen lopputulemana syntyi idea hiphop-kirjastosta, jonka myötä mahdollisella hankerahalla olisi hyvin pitkäaikainen vaikuttavuus kertaluonteisen tapahtuman sijaan. Ajatus kirjastosta liittyi lisäksi vahvasti hiphop-kulttuurin arvoihin, joissa historian tietämys on korkeassa arvossa. Näimme että hiphop-kirjaston avulla monet löytäisivät tietoutta helpommin ja se kehittäisi paikallista yhteisöä eteenpäin. Jyväskylän alueella on pitkä historia hiphop-kulttuurin saralla ja näin ollen tiesimme että kiinnostuneita hiphop-kirjastolle riittäisi. Idea oli mielekäs myös siksi, että vastaavasta paikasta emme olleet kuulleet Suomessa. Aivan uutena ideana Suomessa useat kansalliset mediat innostuivat tekemään hiphop-kirjastosta juttua.
Aivan ensimmäinen versio kirjastosta syntyi ainoastaan lahjoitusten avulla, koska tietoa hankerahan saamisesta piti odottaa hetki. Suuri tuki yhteisöltä lahjoituksien muodossa kertoi heti miten tarpeeliseksi ja hyväksi ideaksi hiphop-kirjasto koettiin. Kirjaston avajaisissa pystyimme viimein julkistamaan tiedon, että saimme hankerahaa kirjaston kehittämiseen.
Kirjastolla oli iso merkitys heti alusta alkaen. Paikalle alkoi saapua yhä enemmän muitakin kuin tanssijoita. Intiimin tunnelman ansiosta kirjastolla tutustui uusiin ihmisiin. Myöhemmin kirjasto poiki uusia kehittämisideoita esim. työpaja-toiminnan räpin, breikin, graffitin sekä dj-työskentelyn saralla joissa on pystytty hyödyntämään hiphop-kirjaston materiaaleja. Yksi jatkumo on lisäksi hiphop-kirjaston avaamiseen Ruotsissa, Åsa folkhögskolassa. Muutin jyväskylästä Åsaan opiskelemaan breikkiä, mutta kun koululla ei vastaavaa kirjastoa ollut niin pitihän se sitten Ruotsinkin ensimäinen hiphop-kirjasto perustaa. Kirjasto Åsassa oli välittömästi suuri positiivinen muutos koko tanssikoulutuksen saralla. Pieni kirjasto-huone antoi uuden mahdollisuuden hengata kavereiden kanssa tanssitreenien lomassa. Oppilaat ovat innokkaita kirjojen lukijoita kun ne ovat lähellä omaa intohimoa. Nuorten ja nuorten aikuisten innon näkyminen lukemiseen on ollut hienoa havaita myös Jyväskylässä. Itsekkään en ole ollut aikaisemmin kiinnostunut kirjoista, mutta hiphop-kirjasto muutti tilanteen täysin. Olennaisinta on löytää itseään kiinnostava aihe. Tavallisista kirjastoista olen kylläkin löytänyt kiinnostavia kirjoja aikaisemmin mutta hiphop-kirjaston tunnelma on itselle paljon mieleisempi. Uskon, että sama koskee nykyään montaa muutakin nuorta tai nuorta aikuista.
Yksi hienoimmista palautteista on tullut paikallisten lisäksi jyväskylän ulkopuolelta. Vuosien varrella hiphop-kirjastolla on käynyt ihmisiä ympäri Suomea. Yleinen palaute on ollut erittäin positiivista. He ovat sanoneet että omalla paikkakunnalla ei ole mitään yhtä hienoa kulttuurillista kohtaamispaikkaa. Visiona on alusta lähtien ollutkin inspiroida muita luomaan omia hiphop-kirjastoja tai vastaavia kohtaamispaikkoja ympäri Suomea. Hiphop-kulttuuri on alati kasvamassa kaikkialla maailmassa, joten uskon hiphop-kirjastojen tapaisten paikkojen yleistyvän kaikkialla. Yksi esimerkki laajentumisesta on ollut jo Jyväskylän pääkirjaston kiinnostus hiphop-kirjastoa kohtaan. Yhteistyössä pääkirjaston kanssa hiphop-kirjasto on kiertäny eri kirjastoja viemällä sinne eri hiphop-kulttuurin elementtejä.
“Hiphop kirjasto on ainutlaatunen paikka tutustua hiphop kulttuuriin: kirjojen, levyjen, vinyylien, dvd:iden, ynnä muun materiaalin muodossa. Kirjasto on hyvä kohtaamispaikka, sekä avara ympäristö ihan vaan perus hengailullekkin! Tiloissa ja sen läheisyydessä,on ollut paljon merkittäviä tapahtumia jotka ovat vieneet kulttuuria eteenpäin ja antaneet ihmisille tietoa, elämyksiä ja nautintoa hiphop- kulttuurin parissa. Kirjastolta on tullut lainattua paljon cd-levyjä, dvd:itä sekä jonkin verran kirjoja! Olemme käyneet kuvaamassa veturitallien tiloissa myös Jonan kanssa musavideota. Hiphop kirjastolla on ollut erittäin suuri sekä merkittävä vaikutus kaupungissa.”
– Bege / Area 52 –
Bege on jyväskyläläinen hiphopin moniosaaja, joka käy myös aktiivisesti hiphop-kirjastolla. Hän on voittanut aiemmin mm. jyväskylän veturitalleilla järjestetyn freestyle-räp battlen.
Teksti ja kuva: Matti Pulkkinen