Menu Close

Jyväskylän kolme rap-sukupolvea yhdellä levyllä

Joulukuussa julkaistava JKL 101 -tuplavinyyli kerää samojen kansien sisään Jyväskylän tämän hetken kovimmat räppärit ja tuottajat kolmesta sukupolvesta.

JKL 101 -levyn tuottaja Joni Vanhanen avaa kotiovensa Viitaniemessä. Astumme Ossi ”Soul” Valpion kanssa sisään ja rojahdamme olohuoneen nojatuoleihin.

Korstoraation Ville Lyttä on hieman myöhässä. Kuuntelemme odotellessa levyltä löytyvän Vanhasen ja Gettomasan yhteisbiisin: ”Älä Selitä Mitään”, jolla kaksikko maalaa synkkää kuvaa nykymaailmaa kyynisten linssien läpi kotoaan tarkkailevista räppäreistä. Valpio hehkuttaa biittiä, joka on LX-Beatsin käsialaa.

Tämän turinatuokion aiheena on lokakuussa julkaistava JKL 101 –levy. Viimeisen vuoden aikana syntynyt albumi, jonka tarkoitus on tiivistää mitä jyväskyläläinen rap on vuonna 2015.

Kaikki levyllä kuultavat 20 vokaalistia ja seitsemän tuottajaa ovat joko Jyväskylästä kotoisin, tai Jyväskylässä pitkään vaikuttaneita. Levyllä räppäävät muun muassa Are, OG Ikonen, Urbaanilegenda, Gettomasa ja Lyttä. Tuottajina mukana ovat muun muassa Ruuben, Rehtivee, LX-Beats, Juvonen ja Matti Partanen alias Räme (koko lista tekijöistä jutun lopussa).

Idea Jyväskylä-kokoelmalevystä on kytenyt 2000-luvun alusta. Vanhanen ja Valpio muistelevat pyöritelleensä ajatusta silloin Urbaanilegenda-porukalla, mutta homma jäi ideatasolle.

”Me oltiin tehty yhteisiä mixtapeja muiden jyväskyläläisten räppäreiden kanssa, mutta ei mitään virallisempaa julkaisua. Vanhalle kaartille musan tekeminen oli ehkä se siistein juttu, muitten homma oli laittaa ne biisit ulos”, Vanhanen kertoo.

”Nyt on ehkä myös tarpeeksi jengiä, 2000-luvun alussa skene oli tosi pieni”, Vanhanen jatkaa.

Uudestaan ajatus kokoelmalevystä heräsi vuosi sitten kun Vanhanen ja Valpio keksivät, että olisi siistiä tehdä Jyväskylä-possebiisi. Kappale alkoi muodostua ja siitä innostuneena Valpio ryhtyi höyryämään possebiisiä startiksi kokonaiselle JKL-kokoelmalevylle. Valpio levitti sanaa ideasta ja yhteisten biisien tekemisestä. Pian levyidea keuli edelle ja koko projektin aloittanut uhoa tihkuva ”Poistu”-kappale valmistui levylle vasta viimeisten joukossa.

Urbaanilegendan Joni Vanhanen (vas.) ja Korstoraation Ville Lyttä muistelevat Vanhasen sohvalla miten JKL 101 -levy syntyi.
Urbaanilegendan Joni Vanhanen (vas.) ja Korstoraation Ville Lyttä muistelevat Vanhasen sohvalla miten JKL 101 -levy syntyi.

Tosissaan yhteislevyn teko lähti käytiin kun Vanhanen avasi viime syksynä Facebookkiin jyväskyläläisten räppäreiden ja tuottajien välisen ryhmäviestiketjun, jossa kertoi levyideasta. Biisi-ideoita, riimejä ja taustoja alkoi pian lennellä.

”Siinä vaiheessa kun Joni pyysi jengiä heittelemään käyttämättömiä versejä, kertsi-ideoita ja biittejä, jengi selvästi innostui”, Ville Lyttä muistelee.

”Tosi kivuttomasti tämä syntyi. Tahti millä levy saatiin valmiiksi, kertoo tämän kaupungin tekijöiden halusta tehdä, kun annetaan mahdollisuus. Sekä siitä, että nuoremmat ovat todella taitavia kun vertaa vaikka meihin samanikäisenä”, levyprojektin lankoja yhdessä Vanhasen kanssa käsissään pidellyt Valpio tiivistää.

ville_lytta”Meidän sukupolvi on aloittanut räppäämisen teitä nuorempana ja kasvanut suomirappiin”, 21-vuotias Lyttä miettii.

Selvä ero, jonka Valpio ja Vanhanen ovat huomanneet itsensä ja nuoremman sukupolven välillä on se miten rap-kulttuurin pariin päädytään.

”Moni nykynuorista löytää amerikkalaiset rap-klassikot ja koko kulttuurin tutustuttuaan ensin suomirappiin. Meillä 90-luvun kasvateilla se oli toisin päin, ensin tuli jenkkirap ja sitten alettiin tekemään suomeksi itse. Suomirap-levyt oli silloin harvinaisuuksia”, Valpio kertoo.

Suomenkielisen rapin lisäksi nyt parikymppisillä jyväskyläläisräppäreillä on riittänyt pienestä asti tapahtumia, joissa lavalle mikin varteen on päässyt helposti kuka vain.

”Freestyle-kulttuurilla on ollut varmasti vahva vaikutus tämän kaupungin rapin tasoon. Jengi on päässyt räppäämään helposti ja niillä on riittänyt roolimalleja”, Valpio heittää.

Vanhanen tiivistää nuorempien räppärien taidon muistoon JKL 101 –levyn teosta: “Gettomasa tuli meille nauhoittamaan yhtä levyn biisiä. Se oli kirjoittanut sen edellisenä päivänä ja veti ensimmäisellä otolla purkkiin ilman mitään muistilappuja.”

joniveli

Levyn vastaava tuottaja ja hienoista kummisedän imagoa Jyväskylän rap-skenessä nauttiva Vanhanen, sai oikeuden valita levylle päätyvät biisit ehdokkaiden joukosta, jotta taso pysyisi tarpeeksi korkeana. Valmista materiaalia syntyi kuitenkin tasan halutun tuplavinyylin – 14 biisin – verran.

”Tosi lyyristä jengiä, ei tarvinnut yhtään biisiä torjua. Ei levylle olisi millään sessaribiisillä mukaan päässyt”, Vanhanen kertoo.

Levyn aiheet poikkeavat selvästi tällä hetkellä pinnalla viihtyvästä suomirapista, mutta ovat tuttuja jyväskyläläisen rapin ystäville. Sen sijaan, että kerrottaisiin loputtomista bileistä, levyllä jäädäänkin kotiin kun muut lähtevät vetämään nuppia sekaisin; varoitellaan päihteiden vaaroista omien kokemusten kautta; kehutaan itseä muita paremmaksi räppäriksi ja romantisoidaan kotikulmia.

“Mukana on tekijöiden huolta maailman tilasta, rap-kulttuurista ja itsestä. On siellä yksi parisuhdebiisikin. Biisien aiheita ei linjattu mitenkään vaan tekijät saivat itse päättää ne”, Vanhanen kertoo.

Alunperin Mesenaatti-kampanjalla rahoitettavaksi suunnitellun albumin tukijoiksi löytyivät viime keväänä jyväskyläläinen skeitti- ja vaatekauppa Beyond sekä TUFF!

“Haluttiin auttaa, ettei poikien tarvitse laittaa omia rahoja kiinni painokustannuksiin“, Beyondin omistaja ja innokkaaksi rap-faniksi tunnustautuva Juho Haapala kommentoi puhelimessa tienpäältä.

”Pojat kävi soittaa levyn mulle pari viikkoa sitten ja olihan se helvetin kova. Ihan täysi usko mulla oli niihin alusta asti”, Haapala jatkaa.

Myös Kulttuuriyhdistys TUFF!:n kokouksessa päät nyökkivät hyväksyvästi kun Valpio kyseli viime talvena, voisiko yhdistys rahoittaa levyä ja voisiko sen kautta alkaa julkaisemaan Jyväskylä-kokoelmalevyjä. JKL 101 on laatuaan ensimmäinen, mutta ajatuksia myös muiden genrejen kokoelmalevyistä on pyöritelty.

Vanhasen olohuoneessa istuvan kolmikon mielestä JKL-rap-kokoelman voisi tehdä aina parin vuoden välein.

”Jyväskylän maine hiphop-kaupunkina on jo hyvä ja tänne muuttaa jopa nuorta jengiä osittain sen takia. Tekijät vaan lisääntyy”, Valpio sanoo.

”Hienoa että kaikki sukupolvet törmää tässä levyllä. Rap on nyt pinnalla ja näin historiaan jää fyysinen levy siitä, mitä se on ollut Jyväskylässä vuonna 2015”, Lyttä tiivistää.

soul_valpioOn kiitosten aika, ne latelee Valpio: ”Isoin mahdollinen kiitos kaikille levyllä mukana olleille, Beyondille projektin mahdollistamisesta, Joniveljelle levyn a-luokkaisesta tuottamisesta ja TUFF!:ilaisille kaikesta tuesta JKL:n katukulttuurin hyväksi. Ei voi unohtaa myöskään KPC:n (mm. Korstoraatio, Are, Kriso, Gettomasa, Rekami) ja varsinkin Lauri Pihlmanin järjettömän isoa panosta paikallisen, että suomalaisen hiphopin eteen.

Kiitokset kaikille jotka tulee tapahtumiin ja ostaa niitä levyjä pitäen musan sekä hiphop-kulttuurin elinvoimaisena Suomessa. Tärkeimpiä on ne ihmiset ja yhteisöt, jotka on tehneet tätä ennen meitä ja rakentanut vankan pohjan tehdä tätä korkealla tasolla. Nyt palkitaan pioneerien työ ja sen huomaa. Kiitos!”

JKL 101 -levy tulee myyntiin aluksi Beyondiin joulukuussa. Voittoa Beyond ja TUFF! eivät levyllä tavoittele, vaan keräävät vain omansa takaisin. Levyn mahdolliset tuotot käytetään Jyväskylän hiphop-kirjaston ja nuorten hyväksi.

Ps. Levyn biisejä ensiesityksessä Lutakko Liekeissä -festareilla

JKL 101:n ensimmäiset biisit julkaistaan musiikkivideoina levyn julkaisun alla. Levyn kappaleita voi kuulla livenä jo perjantaina 28.8. Lutakko Liekeissä –festivaaleilla. Klo 20.00. JKL Rap Allstars nimen alla Lutakon pihalavalle nousevat muun muassa: Gettomasa, Are ja Kriso, Korstoraatio, Joniveli ja Soul Valpio.

JKL 101 -levyn kansikuva.

JKL 101 – Tekijät

Vastaava tuottaja: Joni Vanhanen (Joniveli)

Räppärit: Joniveli, Vilho, Are, Soul Valpio, Tomo, Superduve, Rehtivee, Räme, Allukala, Joosu J, Slyrre äS, Idän Nikolai, Miki, Funky Duke, Lyttä, OG Ikonen, Heini Ikonen, Jonne Mikael (Urbaanilegendasta), Gettomasa, Kriso.

Tuottajat: Jaareh, Räme, LX-Beats, Rehtivee, Ruuben, Juvonen, Joniveli.

JKL 101 -levyn voit ennakkotilata Beyondin verkkokaupasta.

Teksti Daniel Pajunen, kuvat Iiro Palva-aho.

Korjaukset 2.10.2015 klo 12.40: levyllä kuullan 20 vokaalistia ja seitsemää tuottajaa, eikä 17 räppäriä ja kuutta tuottajaa, kuten jutussa aiemmin mainittiin. Myös levyn julkaisuaika on korjattu lokakuusta marraskuun loppuun.

Korjaus 6.11.2015: levy julkaistaa marraskuun sijaan joulukuussa.