Menu Close

Lokakuun musanosto

Tuffin uusi kuukausittainen Musanosto-sarja nostaa jokaisen kuukauden viimeisenä päivänä esiin huomionarvoista jyväskyläläistä musiikkia.

Soul Valpio – Jyväskylä ft. Muuan mies

Alkusyksyn julkaisusuman jälkeen Jyväskylän urbaanin musiikin kenttä näytti hetken melko hiljaiselta. Lokakuun lopussa ilmoille kuitenkin päräytettiin yllättäen varsinainen Jyväskylä-anthem, joka hellii kuulijoita viimekesäisen auringon tavoin. Mikäs sen parempaa kuin paistatella Jyväskylän lempeissä meiningeissä vielä syksyn pimeimpinä hetkinäkin!

Jyväskylä-räpin kummisetä Soul Valpio on tunnettu letkeästä meiningistään ja oivaltavista lyriikoistaan. Taattua laatua on tarjolla myös Jyväskylässä: tanssittavaa tunnelmaa, hymyn huulille nostattavaa riimittelyä sekä ennen kaikkea ylistystä Jyväskylälle. Megamasan moniulotteinen biitti ja Muuan miehen eli Ismo Puhakan vastustamaton hyväntuulisuus sitovat kappaleen eheäksi paketiksi, josta löytyy jokaisella kuuntelukerralla uusia yksityiskohtia.

Vaikka Jyväskylä on teemoiltaan perinteisistäkin perinteisimpää edustamista, kotikaupungin suitsutusta, se ei sorru vastakkainasetteluun tai vertailuun. Jyväskylä on tarpeeksi hyvä ihan vain omana itsenään: ”vaatimaton kotikaupunki” sisältää useammankin toinen toistaan paremman paikan, kuten Vakiopaineen, Popparin, Grilli 21:n (big up auraranut), Lutakon ja Sepän aukion. Mainitsematta ei jää myöskään Jyväskylän suurnaiset ja -miehet, kuten Minna Canth, Timo Koivisto, Wivi Lönn ja jääkiekkoseura JYP. Nimekkäitä jyväskyläläisiä tärkeämpi asia on kuitenkin ystävät, joista yhtenä voikin nähdä kaupungin itsessään. Suomen Ateena valitaan aina uudestaan ja uudestaan ja siksi sekä Jyväskylä että Soul Valpion Jyväskylä tuntuvatkin kuin vanhan ystävän halaukselta.

Teksti: Alma Rinta-Pollari