Menu Close

Maaliskuun musanosto

Tuffin kuukausittainen Musanosto-sarja nostaa jokaisen kuukauden viimeisenä päivänä esiin huomionarvoista jyväskyläläistä musiikkia.

Urbaanilegenda, Are & JKL 101 – Pysyvästi

Helmikuun lopussa Yle Areenaan pamahti radiojuontaja Köpi Kallion toimittama Mist sä tuut -sarja, ja jaksoja esitetään parhaillaan myös lineaarisessa televisiossa. Mist sä tuut tarkastelee suomiräpin vaiheita eri paikkakunnittain ja jaksoja on omistettu monelle eri kaupungille: Lahdelle, Rovaniemelle, Porille, Tampereelle, Helsingille, Turulle ja tietenkin Jyväskylälle. Sarja herätti keskustelua siitä, ettei hiphop-kulttuurin lähtökohtia oltu käsitelty juurikaan ja lisäksi moni kaupunki jäi tyystin huomioimatta. Mist sä tuut tarjosi kuitenkin pintaraapaisun eri kaupungin skeneihin ja kakkoskausi lienee spekulaatioiden mukaan hyvinkin mahdollinen.

Jokaisen jakson mukana television tahdissa julkaistaan myös yksi kaupungin tekijöiden kappale, joka kuvastaa jollain lailla sitä tekemisen meininkiä ja saundia, joka kaupungin rap-skeneä leimaa. Esimerkiksi Lahest-kappaleessa kuuluvat selkeästi pop-elementit muun muassa melodisen kertosäkeen muodossa, kun taas Rollosta ikuisuuteen on letkeä funk-tyylinen, hyvän mielen tuova kappale. Jyväskylän Pysyvästi-kappaleessa räpeissä on Are sekä Urbaanilegenda eli Soul Valpio, Joniveli ja Jonne Kuusisto.

Pysyvästi-kappaleessa ei kuulla kuitenkaan sitä perinteisintä boom bapia, jota Jyväskylän anthemilta olisi saattanut odottaa, vaan biitti on suhteellisen rento ja hidastempoinen. Kappaletta höystää runsaat samplet esimerkiksi Krison ja Gettomasan biiseiltä, ja lyriikat ovat sitä perinteisintä kotikylän reppausta: ei tarvitse olla huolissaan, sillä Jyväskylään voi aina luottaa. Monen eri räppärin yhteisbiisejä on aina mukava kuunnella, ja Pysyvästi onnistuukin yhdistämään erilaiset tyylit ja verset saumattomaksi kokonaisuudeksi.

Kotiseutuanthemille epäominaisesti biisistä kuitenkin puuttuu vastakkainasettelut ja esimerkiksi muiden kaupungien dissaus. Ehkäpä luotetaan siihen, että Jyväskylän ansiot riittävät, eikä sen enempää todisteluita tarvita. Aren versessä asia tiivistetäänkin harvinaisen selvästi: ”alueelta missä harva leijuu, moni noussu lentämään” – menestyksestä (ja sitähän on tullut) huolimatta jalat pysyvät tiukasti maassa, ja samat piirit pysyvät rinnalla vaiheesta toiseen. Kaverillista, yhdessä tekemisen meininkiä on hienoa seurata ja kuunnela sivusta, ja sekä Pysyvästi että Mist sä tuut -sarjan Jyväskylä-jakso kestävät helposti useammankin katselu- ja kuuntelukerran.

Teksti: Alma Rinta-Pollari