Menu Close

Reissupäiväkirja: Vuosi Ruotsin maaseudulla syvensi ymmärrystä breikistä ja avasi maailman

Elmo Come home -matkaseurue tutustui ruotsin maaseudulle perustettuun Åsa Folkhögskolaniin, jossa ihmiset ympäri Eurooppaa kokoontuvat syventämään katutanssin, musiikin ja kehonhuollon taitojaan, lähes ilmaiseksi.

 

TUFF!in järjestämä Elmon etsiminen jatkui laivalla myöhään torstaiyöhön. Illuusiot alkoivat vallata matkamiesten mielen, kun aamu sarasti Tukholman satamassa, mutta matkaa oli jatkettava.

Intuitiivisen pohdinnan jälkeen päädyimme suunnistamaan kahdella automobiilillamme kohti Södrtäljaa ja aamupalamestoja. Tämän kaupungin Tom Tits -museo houkutteli ryhmämme jäseniä voimakkaammin kuin mikään muu aamuseitsemältä.

Ymmärsin kaupunkiin saapuesamme, miksi kaupunki oli kutsunut meitä luokseen. Viehättävän välimerimaisen aamupalapaikan ja mielenkiintoisen museon lisäksi kaupunkia väritti katutaide.

Elmo_Come_Home_Johanna_Hurme_2015_05 Elmo_Come_Home_Johanna_Hurme_2015_04

Tom Tits paljastui paikalliseksi lelutehtailijaksi, jonka kunniaksi Södertäljaan oli perustettu museo. Pettymykseksemme, ei siis nimeen viittaavaa yhtälöä ollutkaan olemassa.

Södertäljasta matkamme jatkui kohti Åsa Folkhöghskolania. Elmon veli Ilari ja Personal Coach Ossi Valpio olivat saaneet vihiä jo aikaisemmin Elmon mahdollisesta olinpaikasta.

Pääkallopaikalle saapuessamme Elmo kirmasikin meitä vastaan. Jälleennäkemisen riemu oli sanoin kuvaamaton.

Päivän aikana pääsimme uimarannan lisäksi Elmon pitämälle ruotsinkieliselle Åsa Folkhögskolan -turistikierrokselle, joka päättyi jalkapallokentälle Ruotsi vs. Suomi -otteluun.

Elmo_Come_Home_Johanna_Hurme_2015_02Elmo_Come_Home_Johanna_Hurme_2015_03

“On rikkaus opiskella katutanssia yhdessä vuosi”

Tukholmasta noin kahden tunnin ajomatkan päässä, maaseudulla, sijaitseva koulu tarjoaa mahdollisuuden nuorille tanssijan ja muusikon aluille löytää ponnahduslaudan aloille, joissa verkostoituminen on yksi tärkeimmistä asioista.

”Täällä opiskelee tanssijoita, muusikkoja ja kehonhuoltajia. Tanssijoiden yhden vuoden koulutuksessa voi valita yhden pääaineen niin kuin minä valitsin breakin tai sitten voi ottaa haltuun kaikki viisi lajia, eli breakin, housen, lockingin, poppingin ja hip hopin. Meitä oli yhteensä noin kaksitoista”, Elias Niskanen aka Elmo kertoi.

Ympäri Eurooppaa tulevat tanssijat jakavat tietämystään toisilleen.

Hänelle vuoden opiskelu Åsassa toi paljon uusia treenimuotoja, syvempää tietämystä breakista ja ennen kaikkea verkoston, jonka kautta uudet ovet avautuvat maailmalle.

”Täällä tapasi huippuopettajia ja mahtavia tanssijoita. Olen seuraavaksi lähdössä täällä ystävystyneiden tanssijoiden kanssa Amerikkaan. Katsotaan sitten syksyllä kutsuuko Aasia vai minne tie vie.”

Ulkomailla opiskelu voi olla kallista, mutta Elmo kertoi Åsassa asioiden olevan päinvastoin. Majoitus campus-alueella soluissa maksaa Elmon mukaan noin 160–80 euroa kuussa. Ruokailu on se kalliimpi menoerä, mutta sekin on noin 300 euroa kuukaudessa. Opintotukea kuitenkin saavat 44 euroa ja koulutus on ilmainen.

Maaseudun puitteet mahdollistavat liikkumisen luonnossa ja vanha maatalo monen pienen tanssisalin treenaamiseen.

”Tämä on rikkaus, että saamme opiskella yhdessä täällä koko vuoden katutanssia. Tämä on ollut kuin vuoden kestävä rippileiri. Ympäri Eurooppaa tulevat tanssijat jakavat tietämystään toisilleen. Sen lisäksi muut alat tuovat väriä campukselle. Esimerkiksi muusikoiden kanssa pääsee treenaamaan livemusiikkiin”, Elmo fiilistelee minulle ruoanlaiton yhteydessä.

Åsa Folkhögskolan on yksi elävä esimerkki siitä, miten maaseudun autioitumista voitaisiin ennaltaehkäistä ja autioksi jääviä rakennuksia uudelleen käyttää. Åsa on ollut yli 2000 vuotta tällä paikalla ja todennäköisesti pysyy vielä pitkään.

Seuraavaksi matkamme jatkuu kohti Norrköpingiä, missä on kovat bileet, Ghost Crew Anniversaryt. Åsallakin tanssijat odottivat jo kovasti tulevaa viikonloppua ja tanssikesän alkamista.

Teksti ja kuvat: Johanna Hurme, artikkelikuva: Jyri Kiuru

KORJATTU: Juttu julkaistiin toisen reissupäiväkirjamerkinnän fiilistelyllä. Nyt teksti ja kuvamateriaali kertovat samaa tarinaa!

Elmo_Come_Home_Johanna_Hurme_2015_06

Lisää aiheesta:
6.6.2015 Autenttista hip hop -meininkiä metsästämässä – TUFF!in Elmo Come Home -matka starttasi