Menu Close

Syyskuun musanosto

Musanostot are back! Tuffin kuukausittainen Musanosto-sarja nostaa jokaisen kuukauden viimeisenä päivänä esiin huomionarvoista jyväskyläläistä musiikkia.

Rekami – Post Bartum

Vaikka Rekami on viime aikoina kunnostautunut etenkin muiden artistien biittinikkarina, on hänellä tarjoilla nälkäiselle yleisölle silloin tällöin myös soolobiisejä. Edellisestä sooloilusta saatiin nauttia puolisen vuotta sitten, kun Rekami julkaisi yhdessä Elastisen ja Vepun kanssa Ilmaisia lounaita. Tätä ennen taas tarjolla oli täysalbumillinen hittejä Karonkan (2020) muodossa. Pienoisen soolotauon jälkeen syyskuun puolivälin tienoilla eetteriin tipahti Post Bartum, joka niin nimensä kuin lyriikoidensakin puolesta voisi viitata jonkinlaiseen riimien läpileikkaukseen.

”Tää on sitä musiikkii jota laitan ku ajetaan hitaasti” on ensimmäinen laini Post Bartumissa, ja sanat tuntuvat pitävän paikkansa: rento mutta silti tutun laadukas ja vakuuttava biitti iskee suoraan tajuntaan heti ensi-iskuista lähtien. Pitkästymistä on silti turha pelätä, sillä Rekamin itseironiaa ja metaforia vilisevät lyriikat tarjoavat uusia oivalluksia jokaisella kuuntelukerralla. Tuttua Post Bartumissa on myös tietynlaisen ulkopuolisuuden kokemuksen sanoittaminen: ”et nää mua Guccin shortseissa” kuten kenties muita räppäreitä nähdään ja muutenkin ollaan ”pelipaikalla eri aikaan ku muut”.

Toisaalta taas itseään verrataan myös esimerkiksi menestyneeseen jazzpianistiin Marian Petrescuun (”tää on ku päästäis Marianin flyygelille”) ja puhutaan myös siitä, kuinka inspiroituneita ollaan Karonkan jälkeen, vaikkei ehkä ihan tiedetäkään, halutaanko niin inspiroituneita ollakaan. Lopputulemana voidaan kuitenkin vain todeta, että ylä- ja alamäet kuuluvat niin elämään kuin räpinkin tekoon: kyllähän Lamborghinikin teki ennen superautoja traktoreita. Traktoreita ei tosin ole juurikaan näkynyt, mutta odotellaan, minkälaista superautoa sieltä seuraavaksi pukkaa.

Teksti: Alma Rinta-Pollari